Winterbandenwetgeving in Europese wintersportbestemmingen

Er is niet één Europese winterbandenwetgeving. Elk land heeft zijn eigen wetgeving als het gaat om een verplichting voor winterbanden. Hieronder kunt u per land lezen aan welke verplichtingen u moet voldoen.

Oostenrijk

 

Winterbanden
Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijs) van 1 november tot en met 15 april. De minimale profieldiepte voor winterbanden bedraagt 4 millimeter. Als alternatief zijn sneeuwkettingen op de aangedreven as(sen) ook toegestaan als de wegen met een sneeuw- of ijslaag zijn bedekt. Boetes kunnen in Oostenrijk hoog oplopen, van 35 tot 5.000 euro.

 

Sneeuwkettingen
Een verkeersbord geeft aan wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn. Bovendien moeten bestuurders sneeuwkettingen aan boord hebben voor de aangedreven as(sen), van 1 november tot en met 15 april. De maximumsnelheid bedraagt 50 km/u. Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Oostenrijkse Ö-Norm: V5117 (voor personenauto’s). Producten uit landen die lid zijn van de Europese Unie, en voorzien van een CE-nummer, zijn ook toegestaan. Systemen ‘Nichtketten’ die vallen onder norm V5121, zijn niet toegestaan als alternatief voor sneeuwkettingen.

Frankrijk

Winterbanden

Een verkeersbord geeft aan wanneer winterbanden verplicht zijn. De wettelijke minimale profieldiepte is voor winterbanden dezelfde als voor zomerbanden: 1,6 millimeter.

Let op! Als uw auto niet geschoeid is met winterbanden en u een ongeval hebt, kunt u toch verantwoordelijk worden gehouden, ook als er geen verkeersbord stond.

 

Sneeuwkettingen
Het is in Frankrijk niet verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben. Op besneeuwde wegen zijn kettingen toegestaan, ongeacht de periode.

Let op! Op de Franse toegangsweg naar de Mont-Blanc-tunnel is het wel verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben van 1 oktober tot en met 30 april.

Op sommige bergpassen zijn sneeuwkettingen verplicht op de aangedreven as(sen). Dit wordt aangegeven met het bord ‘B26’ (Chaînes à neige obligatoires). Na het bord ‘B44’ vervalt de verplichting. De maximumsnelheid is dan beperkt tot 50 km/u.

Het aantal kettingen is niet precies beschreven. Artikel 9 van het arrest van 18 juli 1985 luidt: “Afneembare antislipsystemen moeten het vertrek, de besturing en de afremming van het voertuig garanderen.” Bij het gebruik van bandensokken in plaats van kettingen moet in de auto een sticker ‘Certifié Équipement Spécial’ aanwezig zijn.

Italië

Winterbanden

Van 15 november tot en met 15 april geeft een verkeersbord aan wanneer winterbanden verplicht zijn. De minimale wettelijke profieldiepte voor winterbanden bedraagt 1,6 millimeter. Daarnaast kan de verplichting in deze periode per regio verschillen.

Let op: In het Aosta-dal zijn winterbanden of sneeuwkettingen verplicht van 15 oktober tot en met 15 april.

Als uw auto niet geschoeid is met winterbanden en u een ongeval hebt, kunt u toch verantwoordelijk worden gehouden, ook als er geen verkeersbord stond. Als alternatief voor winterbanden zijn zomerbanden met sneeuwkettingen mogelijk. De sneeuwkettingen moeten wel aan boord zijn.

Van 15 mei tot en met 15 oktober zijn winterbanden met een lager snelheidssymbool dan de maximumsnelheid van het voertuig in heel Italië verboden. Er worden forse boetes uitgeschreven, van 419 tot 1.682 euro, en ook kan het kentekenbewijs worden ingetrokken.

 

Sneeuwkettingen
Een verkeersbord geeft aan wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn. Daarnaast moeten sneeuwkettingen aan boord zijn van 15 november tot en met 15 april, wanneer u op zomerbanden rijdt. De sneeuwkettingen moeten CUNA-gekeurd zijn.

Duitsland

Winterbanden
Winterbanden zijn verplicht bij winterse weersomstandigheden (ijzel, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw,…). Aanhangers en caravans vallen buiten deze verplichting. Als het voertuig op ongeschikte banden rijdt, bedraagt de boete 60 euro. Als het voertuig om die reden het verkeer hindert, bedraagt de boete 80 euro. Bovendien kan betrokkenheid bij een verkeersongeval, buiten de eigen schuld, leiden tot medeaansprakelijkheid. De wettelijke minimale profieldiepte bedraagt 1,6 millimeter voor zomer- en winterbanden (4 millimeter aanbevolen voor winterbanden).

Let op! Nieuwe winterbandenwetgeving in Duitsland per 1 januari 2018
De Duitse wetgeving maakt onderscheid tussen banden die voor en vanaf 1 januari 2018 werden geproduceerd met betrekking tot het sneeuwvloksymbool en de M+S-codering.

Een band van voor 2018 is volgens de Duitse wet nog tot 30 september 2024 een winterband als die voorzien is van een M+S-codering (Modder en Sneeuw) op de zijkant. Daarna voldoen ze als winterband niet meer aan de Duitse wetgeving.

Een winter- of vierseizoenenband die geproduceerd werd vanaf 1 januari 2018, moet een sneeuwvloksymbool op de zijkant hebben om wettelijk als winterband te worden aangemerkt. Alleen een M+S-codering voldoet in dat geval dus niet.

De productiedatum van een band herkent u aan de zogenaamde DOT-code.

 

Sneeuwkettingen
Een verkeersbord geeft aan wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn voor de aangedreven as(sen). Sneeuwkettingen moeten TÜV-gekeurd zijn. Aanhangers moeten ook voorzien zijn van sneeuwkettingen als het trekkende voertuig hiermee is uitgerust. De maximumsnelheid bedraagt 50 km/u.

Zwitserland

Winterbanden
Een verkeersbord geeft aan wanneer winterbanden verplicht zijn. Als uw auto echter niet geschoeid is met winterbanden en u een ongeval hebt, kunt u toch verantwoordelijk worden gehouden, ook als er geen verkeersbord stond. Als een voertuig bovendien zonder winterbanden rijdt en daardoor het verkeer hindert, kan de politie hiervoor een boete uitschrijven. De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden bedraagt 4 millimeter.

 

Sneeuwkettingen
Een verkeersbord geeft aan wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn voor de aangedreven as(sen). De maximumsnelheid is dan beperkt tot 50 km/u. De kettingen moeten goedgekeurd zijn door het Federale Agentschap van de Wegen. Systemen van textiel zijn in Zwitserland niet toegestaan als alternatief voor sneeuwkettingen.

Tsjechië

Winterbanden
In Tsjechië zijn winterbanden verplicht bij winterse weersomstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijs) in de periode van 1 november tot en met 31 maart. Daarnaast zijn winterbanden verplicht op bepaalde wegen in de periode van 1 november tot en met 30 april, als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. De minimale profieldiepte voor winterbanden bedraagt 4 millimeter.

 

Sneeuwkettingen
Een verkeersbord geeft aan wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn voor de aangedreven as(sen). Dit is vooral het geval in bergachtige gebieden. Bij een combinatievoertuig zijn twee paar kettingen verplicht. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is beperkt tot 50 km/u.

Luxemburg

Winterbanden
Winterbanden zijn verplicht bij winterse weersomstandigheden (ijzel, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs). De wettelijke minimale profieldiepte is voor winterbanden dezelfde als voor zomerbanden: 1,6 millimeter.

Bij een overtreding bedraagt de boete 49 euro. Als u echter het verkeer hindert, wordt de boete verhoogd tot 74 euro.

Let op! Van 1 april tot en met 29 oktober zijn winterbanden met een lager snelheidssymbool dan de maximumsnelheid van het voertuig verboden. 

 

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn niet verplicht in Luxemburg.

Slovenië

Winterbanden
Winterbanden zijn verplicht van 15 november tot en met 15 maart bij winterse weersomstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijs). Zomerbanden met meer dan 3 millimeter restprofiel in combinatie met sneeuwkettingen zijn ook toegestaan. Buiten de genoemde periode kunnen winterbanden of sneeuwkettingen ook verplicht zijn. De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden bedraagt 3 millimeter.

 

Sneeuwkettingen
U bent verplicht sneeuwkettingen aan boord te hebben van 15 november tot en met 15 maart. Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan op met sneeuw of ijs bedekte wegen. De maximumsnelheid is dan beperkt tot 50 km/u. Voertuigen met vier permanent aangedreven wielen moeten worden uitgerust met kettingen op de achterste as.

Noorwegen

Winterbanden
Bij winterse weersomstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijs) zijn winterbanden verplicht in de periode van 1 november tot en met de eerste maandag na Pasen. In het noordelijke deel (Finnmark, Nordland en Troms) van Noorwegen geldt dit voor de periode van 15 oktober tot en met 30 april. De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden bedraagt 3 millimeter.

 

Let op! All-seasonbanden worden niet beschouwd als winterbanden.

 

Lokale autoriteiten hanteren een lijst om te bepalen of een band wordt beschouwd als een winterband specifiek voor de aangedreven as(sen). Vraag uw Vulco-expert voor meer informatie.

 

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen zijn toegestaan van 1 november tot en met de eerste maandag na Pasen. Buiten deze periode mogen kettingen gebruikt worden als de weersomstandigheden dit vereisen. In Finnmark, Nordland en Troms is het gebruik toegestaan van 15 oktober tot en met 30 april.

Zweden

Winterbanden
Winterbanden zijn verplicht bij winterse weersomstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijs), van 1 december tot en met 31 maart. Deze verplichting geldt ook voor getrokken materieel, zoals aanhangwagens. De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden bedraagt 3 millimeter.

 

Let op! All-seasonbanden worden niet beschouwd als winterbanden.

Lokale autoriteiten hanteren een lijst om te bepalen of een band wordt beschouwd als een winterband specifiek voor de aangedreven as(sen). Vraag uw Vulco-expert voor meer informatie.

 

Sneeuwkettingen
Het is niet verplicht om sneeuwkettingen aan boord van uw voertuig te hebben. Sneeuwkettingen kunnen op de aangedreven as(sen) worden gebruikt als alternatief voor winterbanden. Bij voorwielaandrijving moeten ook op de achteras sneeuwkettingen zijn gemonteerd.

Uw Bandenspecialist zoeken