Banden wisselen

Het wisselen van uw banden zorgt ervoor dat u comfortabeler en zuiniger kunt rijden. Wilt u het maximale uit uw banden halen? Zorg er dan voor dat u 2x per jaar uw voor- en achterbanden omwisselt. De meeste mensen wisselen in het voorjaar naar zomerbanden en in het najaar naar winterbanden. Zonder het wisselen van de banden, ontstaat er ook meer slijtage. De slijtage van de banden is op de aangedreven as altijd groter dan op de niet-aangedreven as. Door het wisselen van de banden slijten ze gelijkmatiger, waardoor er langer doorgereden kan worden op dezelfde set banden. Bovendien verbetert het de wegligging van de auto, waardoor het rijden een stuk comfortabeler wordt.

Waarom moet u uw banden laten wisselen?

Door het wisselen van uw banden, heeft u langer plezier van elke set banden. Bovendien is het wisselen van de banden veel veiliger. Als de voorbanden meer versleten zijn dan de achterbanden, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Door het verschil in grip, kunt u op nat wegdek sneller wegslippen door overstuur. Dit kan zelfs een spin veroorzaken, dit wil uiteraard niemand. Bij het regelmatig wisselen van de banden blijft de grip voor alle banden gelijk, daarom raden wij dit dan ook sterk aan. Uiteraard speelt hierbij het seizoen ook een grote rol voor wisselen van zomerbanden naar winterbanden en andersom, hierover lees je hieronder meer. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Zomerbanden wisselen

Zomerbanden wisselen, wanneer moet dat? In het voorjaar kunnen de temperaturen snel oplopen. Zodra de temperatuur boven de 7 graden komt, adviseren wij om uw winterbanden om te wisselen naar zomerbanden. De rubbersamenstelling van de zomerband is zo gemaakt dat deze boven de 7 graden optimaal presteert. Hierdoor heeft u de optimale grip en het beste rijcomfort. Andersom zullen de winterbanden boven de 7 graden juist meer gaan slijten, de winterbanden zijn namelijk minder geschikt voor hogere temperaturen.

Winterbanden wisselen

Zoals hierboven beschreven, wordt er vooral op winterbanden gereden wanneer het 7 graden of kouder is. In de Benelux wordt er voornamelijk op winterbanden gereden in de maanden november tot en met maart. In de Benelux geldt geen winterbandenplicht, maar in sommige wintersportlanden is dit wel het geval. Let hier daarom op als u op (ski)vakantie gaat. Ondanks dat het in de Benelux niet verplicht is, raden wij met stip aan om te wisselen naar winterbanden wanneer de temperatuur onder 7 graden komt. Dit maakt het rijden in de winter een stuk veiliger, comfortabeler en zuiniger.

Verschil tussen zomerbanden en winterbanden

Alle autobanden worden gemaakt van rubber. Het verschillen tussen zomer- en winterbanden zit hem dan ook in het profiel en de samenstelling van het rubber. Het rubber van de banden wordt altijd harder bij lage temperaturen. Hierdoor verliest u grip en neemt de remweg toe, waardoor het rijcomfort afneemt. Dit is dus het geval bij een zomerband, daarom is deze met name geschikt voor temperaturen boven de 7 graden. Winterbanden zijn juist gemaakt van een speciale rubbersamenstelling. Het rubber van een winterband is een stuk zachter. Door deze samenstelling is deze band meer geschikt voor lagere temperaturen of glad, nat of winters wegdek. Ook zit er een verschil in het profiel. Op winterbanden zitten ‘lamellen’ die als het ware in het wegdek grijpen, dit vergroot de grip van de auto.

Hoelang duurt het wisselen van uw banden?

In onze garage hebben wij de juiste apparatuur en mensen voor het wisselen van uw banden. De kosten zijn afhankelijk bij de keuze of uw banden volledig verwisseld moeten worden of dat de banden op de velgen verwisseld moeten worden. Hoelang het wisselen van de banden duurt, hangt dan ook af van het soort wissel.

Meer informatie

Bent u benieuwd naar onze mogelijkheden voor het wisselen van uw banden? Maak dan een afspraak en kom langs!