Winterbanden

Banden zijn een extreem belangrijk onderdeel van de auto. Goede banden zijn daarom essentieel, vooral in de winter. Ondanks dat Nederland vlakke wegen en zachte winters heeft, zijn winterbanden in de winter de veiligste keuze. Ongeveer de helft van de Nederlandse berijders wisselt zijn of haar banden in het voorjaar naar zomerbanden en in het najaar naar winterbanden. Op deze manier wordt de hoogste rijveiligheid behouden.

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden hebben een aangepast profiel met kleine inkepingen en een aangepaste rubbersamenstelling. Hierdoor geeft een winterband meer veiligheid op een nat wegdenk. Ook bij sneeuw en bij ijzel wordt de rijveiligheid met winterbanden verhoogd. Pas vanaf 7°C en kouder, komt een winterband tot zijn recht, aangezien het rubber van een winterband dan soepel blijft. Daarom dat winterbanden in winterse omstandigheden een veel betere grip op de weg bieden en een betere controle over het voertuig geven. Daarnaast beschikt een winterband over brede groeven om water, sneeuw en modder af te voeren en beschikt zij over zeer fijne lamellen die zich vastgrijpen in de sneeuw of op het ijs. Ook is de rubbersamenstelling een stuk zachter dan die van een zomerband. Een winterband zorgt dus voor optimale veiligheid en controle op de weg tijdens de herfst- en wintermaanden. Er wordt aangeraden om in de maanden september tot en met april met winterbanden te rijden. In deze maanden is het over het algemeen het koudst in de Benelux en is het vaak niet warmer dan 7°C.

Tip: wanneer de letter ‘R’ in de naam van de maand zit, rijdt u het beste met winterbanden. Concreet is het in september dus tijd om uw zomerbanden te laten wisselen naar winterbanden en is het in mei tijd om terug met zomerbanden te beginnen rijden. Afhankelijk van de buitentemperatuur kunnen de banden eerder of later gewisseld worden.

Wat zijn de voordelen van winterbanden?

Hierboven is uitgelegd wat het verschil is tussen winterbanden en zomerbanden. Het is dan ook aan te raden om de banden altijd te wisselen. Maar wat zijn nou precies de voordelen van het rijden op winterbanden in de winter:

  • Een optimale grip bij temperaturen vanaf 7°C en kouder
  • Met winterbanden heb je een kortere remweg bij koudere temperaturen
  • Met winterbanden heb je een betere wegligging in bochten
  • Minder kans op aquaplanning door effectieve waterafvoer

Maak vrijblijvend een afspraak om meer te weten te komen over de mogelijkheden rondom winterbanden.

Regels in het buitenland

Steeds meer (wintersport)landen hanteren verkeersregels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. In Nederland geldt geen winterbandenplicht, maar in sommige landen is dit wel het geval. Houd hier rekening mee als u op (ski)vakantie. Deze regels verschillen per land, bekijk daarom de informatie van de wegenwacht om op de hoogte te blijven van de laatste updates. Het niet rijden op winterbanden in landen waar dit verplicht is, kan grote gevolgen hebben. Naast een boete (verschilt per land) heeft het ook invloed op de aansprakelijkheid. Een ongeluk terwijl u op zomerbanden rijdt kan dus een stuk duurder uitvallen dan wanneer u op winterbanden rijdt.

Meer informatie

Bent u benieuwd naar onze mogelijkheden rondom winterbanden? Maak dan een afspraak en kom langs!