Brandstofefficiëntie

Wist u dat uw banden 20% van uw bandenverbruik bepalen? Als er bij de keuze van de banden wordt gelet op de waardering voor brandstofefficiëntie kunt u meer kilometers uit uw tank halen en kunt u de CO2-uitstoot verlagen. De rolweerstand bepaalt in hoeverre er brandstof bespaard kan worden. Dit varieert van klasse A (hoge brandstofbesparing) naar klasse E (lage brandstofbesparing). De juiste banden kunnen dus zorgen voor veel brandstofefficiëntie.

Rolweerstand van de band en brandstofefficiëntie

Wilt u het brandstofgebruik van de auto zo laag mogelijk houden? Kijk dan eerst naar het Europese bandenlabel voordat u nieuwe banden bestelt. Hierover verderop op deze pagina meer informatie. Alle banden binnen de EU moeten een zichtbaar etiket hebben waarop staat wat de brandstofefficiëntie is. Dit is van belang om aan te tonen wat het verbruik van de auto doet. Hier komt de rolweerstand bij kijken. Bij het ideale scenario heeft uw etiket een A als label voor de brandstofefficiëntie. Als dit het geval is heeft u een optimale rolweerstand, waarmee het verbruik zo laag mogelijk wordt. Let op; kijk niet alleen naar de rolweerstand, maar ook naar de grip op nat wegdek en het geluidsemissieniveau. Deze factoren zijn minstens zo belangrijk bij het kiezen van een band!

Wat is de rolweerstand?

De rolweerstand is letterlijk de hindering van een voortbewegend voorwerp. Simpel uitgelegd; zonder rolweerstand heeft de auto geen enkele remming vanuit de banden (wel van aerodynamica en het gewicht). Bij maximale rolweerstand zou de auto juist niet vooruitkomen. In het beste geval is er dus (bijna) geen rolweerstand. Bij een optimale rolweerstand heeft de auto weinig energie nodig om tot de gewenste snelheid te kunnen komen. Daarom staat de rolweerstand direct in verband met de brandstofefficiëntie.

Europees bandenlabel

Het Europees bandenlabel draagt bij aan de brandstofefficiëntie van de auto’s. Dit bandenlabel is vernieuwd en biedt de consument belangrijke informatie over de veiligheid en de milieuaspecten van een band. Het helpt u banden te vergelijken op basis van drie criteria:

  1. Brandstofefficiëntie
  2. Grip op nat wegdek
  3. Extern geluid

Ook is er een sneeuwvlok-symbool toegevoegd aan het label, zodat u kunt zien of de band voldoet aan de eisen van een winterband. Een band met een Europees bandenlabel draagt bij aan een beter milieu en meer rijplezier. Mocht u meer informatie willen over de juiste banden, neem gerust contact op.

In het vernieuwde Europees bandenlabel zit ook een unieke QR-code. Deze code geeft nog meer inzicht in de banden van de desbetreffende auto. Deze code leidt u direct naar de Europese Product Information Sheet van de desbetreffende band. Hierin vindt u alle informatie over de banden. Dit wordt gebruikt voor het verbeteren van de rijveiligheid.

Meer informatie

Bent u benieuwd naar onze mogelijkheden rondom brandstofefficiëntie? Maak dan een afspraak en kom langs!