Banden vervangen

Niets is zo vervelend als schade aan de autoband, zeker als u onderweg bent. Dan wordt er al snel gedacht aan het vervangen van de band(en). Maar wat kunt u het beste doen als u een kapotte band heeft? Soms kan de band gerepareerd worden, maar vaak is dit niet meer mogelijk. Maar hoe moet u dan verder? Moeten alle banden vervangen worden of alleen de kapotte band? En hoe verkleint u de kans op een kapotte band? Lees snel verder en verhoog uw veiligheid op de weg.

Hoe kan een band kapotgaan?

Onderweg komt u vaak veel gevaren tegen. Denk aan stenen, spijkers, glas en diepe kuilen, deze zijn vaak niet te vermijden. Hierdoor is het mogelijk dat deze gevaren schade veroorzaken aan de band. Echter zijn er nog grotere oorzaken waardoor een band kapot kan gaan. Te snel rijden, onjuiste bandenspanning of overbelasting van de banden komen het vaakst voor als veroorzakers van een kapotte band. Zorg er daarom voor dat u regelmatig de banden zelf controleert of laat controleren door ons.

U heeft een kapotte band, wat nu?

Een kapotte band onderweg is het laatste wat u wilt meemaken. U kunt ervoor kiezen om bij een kapotte band de wegenwacht te bellen of om de band zelf te vervangen. Het zelfstandig vervangen van de band is alleen mogelijk als u een reserveband in de auto heeft liggen. Een tip vanuit ons; gebruik de reserveband alleen om thuis te komen, ga hier niet dagenlang op rijden. Zorg er ook altijd voor dat er een reparatie-kit in de auto ligt.

Kapotte band repareren

De mogelijkheid voor het repareren van de kapotte band is afhankelijk van de totale schade. Als alleen het loopvlak van de band beschadigd is, is reparatie vaak geen probleem. Als de band oppervlakkige schade (bijvoorbeeld krasjes of scheuren) heeft is het repareren vaak onmogelijk. Dan moet de band dus vervangen worden. Schade aan de zijwanden wordt niet gerepareerd. Aan de hand van de totale schade zullen wij dus vaststellen wat de beste oplossing is.

Alle banden vervangen of alleen de kapotte band?

Bij een kapotte band is het niet verplicht om alle banden te laten vervangen. Wel raden wij aan om de banden die samen op één as zitten te vervangen. Mochten er veel kilometers op de banden zijn gereden, dan is dit zeker aan te raden. De kans is dan namelijk groot dat er een verschil in profiel is tussen de oude en de nieuwe band. Hierdoor is de grip niet gelijk, dit kan ongelukken veroorzaken. Op dat moment is het dus het beste om beide banden te vervangen. Wel is het belangrijk om de oude band altijd te vervangen met een nieuwe band van het hetzelfde merk, kies hierbij dus altijd de juiste band.

Hoe verkleint u de kans op een kapotte band?

Een kapotte band is niet altijd te voorkomen, maar samen zorgen we ervoor dat de banden in een zo goed mogelijk staat verkeren. Hoe beter de banden onderhouden worden, hoe kleiner de kans is op een klapband of andere schade aan de band. Hieronder een aantal extra tips om de kans op een kapotte band te verkleinen:

  • Controleer maandelijks de bandenspanning
  • Rijd voorzichtig over drempels en hobbels
  • Vervang op tijd de oude banden
  • Vermijd stoepraden
  • Bewaar niet gebruikte banden droog en in het donker

Meer informatie

Bent u benieuwd naar onze mogelijkheden voor het vervangen van uw banden? Maak dan een afspraak en kom langs!