All-season banden

Banden zijn een zeer belangrijk onderdeel van de auto. Goede banden zijn daarom essentieel, maar welke band is dan de beste optie? Ongeveer de helft van de Nederlandse berijders wisselt zijn of haar banden in het voorjaar naar zomerbanden en in het najaar naar winterbanden. Een deel van de Nederlandse berijders rijdt op all-season banden. Ook wel 4-seizoenen banden of all-weather banden genoemd. Deze banden zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Met all-season banden kunt u het gehele jaar op dezelfde banden blijven rijden. In plaats van dat u twee keer per jaar uw banden moet wisselen.

Wat zijn all-season banden?

All-season banden beschikken over eigenschappen die meer grip bieden in alle weersomstandigheden. De profielopbouw en materiaalsamenstelling van deze autoband heeft kenmerken van een zomerband en winterband ineen. Het klimaat in de Benelux kent nauwelijks extreme weersomstandigheden en is soms te wisselvallig om kort op de bal te spelen met de autobandenwissel (zomerbanden naar winterbanden en vice versa). All-seasonbanden bieden dan de uitkomst, omdat deze 365 dagen per jaar voldoende grip bieden om veilig door het verkeer te bewegen.

Houd er wel rekening mee dat u met all-season banden het gehele jaar uw rijstijl aan moet passen. Houd meer afstand en pas uw snelheid aan aan de weersomstandigheden. Deze banden hebben lichte tekortkomingen in de winter ten opzichte van de winterband en in de zomer ten opzichte van de zomerband. Het verschil is minimaal, maar het is goed om hierop te letten tijdens het rijden.

Voor- en nadelen van all-season banden

Hierboven is uitgelegd wat all-season banden zijn. Het is dan ook enorm fijn om hierop te rijden. Maar wat zijn nu precies de voordelen van het rijden deze all-weather banden:

  • Het hele jaar door, bij alle weersomstandigheden, goede prestaties.
  • Dezelfde levensduur als een zomerband en een winterband.
  • Niet van banden hoeven wisselen, hierdoor minder (wissel)kosten
  • Betere grip bij nat weer/sneeuw als een zomerband

All-season banden hebben niet alleen maar voordelen. Want wat zijn nu precies de nadelen?

  • Door de zachtere rubbersamenstelling slijt de band bij hogere temperaturen.
  • Het is geen winterband, dus niet aan te raden noch toegestaan in landen met extremere winterse omstandigheden (landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Finland, Zwitserland)

Aan de hand van de voor- en nadelen kunt u zelf de keuze maken voor de juiste band. Maak vrijblijvend een afspraak om meer te weten te komen over de mogelijkheden.

Waar moet u bij all-season banden rekening mee houden?

Wanneer u op zoek bent naar all-season banden zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Als u meer dan 15.000 kilometer per jaar rijdt, raden wij aan om op zomer- en winterbanden te rijden. Ook wanneer u regelmatig op wintersport gaat, is het rijden op winterbanden verstandig. Wilt u tijdens de wintersportvakantie toch op all-season banden rijden? Kies dan voor de banden met het sneeuwvloksymbool. Deze banden zijn gemaakt voor het rijden in winterse omstandigheden. Houd er ook rekening mee dat sommige wintersportlanden extra eisen stellen aan de banden. Als u weinig kilometers maakt en vaak in de stad rijdt, zijn all-season banden zeker aan te raden.

Meer informatie

Bent u benieuwd naar onze mogelijkheden rondom all-season banden? Maak dan een afspraak en kom langs!