Velgen schoonmaken

De aanschaf van een auto is vaak een grote investering. Daarom wilt u er natuurlijk voor zorgen dat deze mooi blijft. Hier hoort het schoonmaken van de velgen ook bij. Door de velgen af en toe wat extra aandacht te geven, zorgt u ervoor dat ze er over 5 jaar nog steeds zo mooi uitzien. UwBandenspecialist legt uit wat velgen nu precies zijn en hoe u deze schoon moet maken.

Wat is een velg?

Een velg is de buitenrand van het wiel waar de band op ligt. Dit is het metalen gedeelte waar de band op gemonteerd is. De velg zorgt ervoor dat de band op de juiste plaats blijft liggen en dus zijn werk blijft doen. Velgen zijn gemaakt van sterk materiaal, omdat deze vaak het voertuig moeten dragen. Elke velg bevat een x aantal bevestigingsgaten. Afhankelijk van het gewicht van de auto, wordt het aantal gaten bepaald. Hoe zwaarder, hoe meer gaten. Voor de optimale veiligheid zorgen wij er bij het monteren van de banden voor dat de velgen perfect op de banden passen.

Stappenplan velgen schoonmaken

Het is gemakkelijk om uw eigen velgen schoon te maken. Hiervoor zijn wel een aantal stappen vereist om dit op een juiste manier te doen. Maar allereerst zijn de materialen belangrijk. Wat heeft u precies nodig bij het schoonmaken van uw velgen:

  • Tuinslang of hogedrukspuit
  • Emmer schoon (of proper) water met auto shampoo
  • Washandschoenen speciaal voor velgen
  • PH-neutrale velgenreiniger
  • Velgenborstel
  • Droogdoek

Na het verzamelen van de nodige materialen kunt u aan de slag met het schoonmaken van uw velgen. De eerste stap is het nat maken van de velgen. Doe dit alleen met water, zonder het gebruik van een doekje. Maak hierbij gebruik van een hogedrukspuit op een afstand van maximaal 25 cm. Hiermee haalt u het grootste, grove vuil al van de velgen af. Met een tuinslang kan het ook, alleen zal het dan wat meer tijd in beslag nemen om het grove vuil eraf te spuiten.

De grootste boosdoener bij het vuil maken van een velg is remstof. Remstof hecht zich aan het oppervlak van de velg. Dit moet als eerste verwijderd worden met een velgenreiniger. Hiervoor kunt u PH-neutrale velgenreiniger gebruiken. Wat is nu de reden hiervan? Bij het gebruik van een poetsdoek, kan vuil in de poetsdoek terecht komen. Als u dan met de desbetreffende poetsdoek over uw velg heen wrijft, kan dit krassen veroorzaken. Laat de velgenreiniger een paar minuten intrekken, hierna kunt u met een natte velgenborstel het vuil verwijderen.

Bij de volgende stap gaat u met een washandschoen de velgen wassen met velgenshampoo. Let op; maak ook goed schoon achter de spaken, anders kan dit vuil bij het drogen alsnog op de voorkant lekken. Maak hierbij gebruik van veel water, zodat het vuil snel wegspoelt. Na het wegspoelen van het vuil, droogt u de velg met een droogdoek.

Wilt u uw velg nu echt laten ‘shinen’? Breng dan een waxlaag aan op de velg. Dit voorkomt het hechten van de remstof. Hierdoor zult u uw velgen bij de volgende wasbeurt een stuk makkelijker schoon krijgen.

Velgen schoonmaken tijdens controle

Uiteraard kunnen wij ook uw velgen schoonmaken. Wanneer uw auto ter controle bij ons staat, kunnen wij het schoonmaken van de velgen meenemen in ons takenpakket. Belangrijk; bij het maken van een afspraak geef dit bij ons aan, zodat wij hier rekening mee kunnen houden. Naast het schoonmaken van uw banden, kunnen wij uw banden ook repareren. Voor meer informatie, bezoek onze velgen reparatie pagina.

Meer informatie

Bent u benieuwd naar onze mogelijkheden rondom het schoonmaken van uw velgen? Maak dan een afspraak en kom langs!